În perioada 15-20 august a.c., un grup de elevi din raionul Ialoveni a avut oportunitatea de a se odihni și culturaliza în tabăra de vară „Căprioara”din comuna Moroeni, județul Dâmbovița, România.
Pe parcursul celor șase zile de aflare în țara-mamă, olimpicii și premianții au organizat întruniri în cadrul cărora s-a discutat despre relațiile tradiționale dintre județul Dâmbovița și raionul Ialoveni. Dat fiind faptul că grupul din Basarabia era dispus să viziteze mai multe locații impresionante din România, itinerarul început a fost completat cu vizitarea Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, primul muzeu de acest tip în Europa Centrală și de Sud-Est. În muzeu sunt artefacte din patrimoniul arheologic universal: cele mai vechi mărturii din lume privind simbolismul Omul de Neanderthal. La Târgoviște, elevii au mai vizitat Ansamblul monumental Curtea Domnească, Muzeul scriitorilor dâmbovițeni, Muzeul Tiparului etc.
Pentru a respira aerul ozonat al munților Carpați, turiștii au parcurs un traseu prin munții Bucegi, care se află în extremitatea estică a Carpaților Orientali, au admirat panorama unică a lacului Bulboci, au colindat fascinați peștera Ialomiței, au trăit clipe de evlavie în mănăstirea Peștera.
În următoarea zi, au vizitat Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, Muzeul de Istorie și Muzeul de artă din Târgoviște, Parcul Chindia și Grădina Zoologică din Târgoviște.
Mănăstirea Dealu a fost următorul obiectiv turistic, care i-a impresionat pe basarabeni prin drumul principal de acces, care, pe ultimii doi km. până la mănăstire, este o pantă cu înclinație mare, ce șerpuiește până la edificiul de cult ortodox.
În ultima zi a excursiei, elevii de pe ambele maluri ale Prutului au organizat Ateliere de discuție, racordate la subiectul „Uniți prin istorie, tradiție, continuitate”.
Spiritul elevilor s-a înnobilat prin comunicare, prin viziuni similare și diverse, prin libertate de exprimare, prin certificarea apartenenței la românism.