Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Call
Telefon: 0268 22 198

O primăvară splendidă cu Mărțișor-dor

Festivalul raional de muzică și dans „Alb și roșu fac o floare” este un eveniment de debut,  de cultură, sub egida DGE Ialoveni și a Consiliului Raional Ialoveni. Din aceste considerente, scena Casei de Cultură „Andrei Ungureanu”din orașul Ialoveni , pe parcursul zilelor de 14-15 martie 2023 , s-a transformat instant într-un tărâm al creației și harului artistic, găzduind copii din instituțiile de educație timpurie și elevi din învățământul primar. Participanții la festival, educatorii, învățătorii, profesorii,  managerii au fost salutați de domnul Mihail Silistraru, președintele raionului Ialoveni și de domnul Ion Scutaru, șef DGE Ialoveni, care au menționat importanța evoluării în cadrul acestui eveniment a tandemului instituție preșcolară/ instituție școlară.  Pezentatorii festivalului au fost doamna Oxana Nataluha, specialist principal DGE Ialoveni,  domnul Victor Pletosu, specialist Secția cultură, consiliul raional Ialoveni, doamna Victoria Herța, specialist principal DGE Ialoveni. Dumnealor au actualizat originea și importanța tradiției de mărțișor , au specificat conotația triumfului primăverii asupra iernii , au subliniat că „ firul alb e prosperitate, iar firul roșu – sănătate”, au comentat simbolistica mărțișorului – mărgăritar al spiritualității românești.

Solista orchestrei de muzică populară „Porumbița” , doamna Viorica Damaschin, a dat tonul muzical al spectacolului cu un cântec dedicat celor două fire, alb și roșu, împletite măiestrit.

Ținem să subliniem că, pentru a valoriza obiectiv și echitabil tinerele talente, festivalul s-a  desfășurat pe două categorii de vârstă: preșcolară și școlară. Pasionații de muzică populară, instrumentală, ușoară , de dans popular și modern au avut șansa de a evolua individual sau în grup, prezentând un colaj spectaculos de creații inedite, cu prilejul mărțișorului – tradiție seculară a poporului român de a confecționa și a purta mărțișoare.

Obiectivele festivalului s-au axat pe valorificarea și promovarea diverselor genuri ale muzicii și artei coregrafice, pe educarea simțului estetic prin intermediul muzicii și dansului, pe formarea aptitudinilor artistice, pe facilitarea schimbului de experiență și a parteneriatului cultural între instituțiile de învățământ preuniversitar din raionul Ialoveni.

La festival au participat reprezentanți/ colective din 23 grădinițe, 17 școli primare/ gimnazii/ licee , Corul mic al Școlii de Arte din orașul Ialoveni, colectivul „Mugurașii” de la  CCC Ialoveni.

Tuturor participanților la festival li s-au decernat trofee , li s-au oferit carduri pentru procurarea jucăriilor și cărților.

DGE Ialoveni își exprimă gratitudinea pentru susținerea festivalului din partea Consiliului Raional Ialoveni, apreciază la maximum instituțiile care au  participat la acest eveniment și ține să le menționeze aici:

IET „Stejărel”,satul Ulmu

IET,,Licurici”, satul Bardar

IET „Albinuța”, satul Dănceni

IET Ghiocel, satul Țipala

IET nr.1 ,,Lăcrămioară”, satul Puhoi

IET nr.3 „Lastarel”,  Ialoveni

IET nr..5, „Alunelul”,  satul Costeşti

IET „Romanița”,  satul Bălțați

IET,,Scufița Roșie”, satul Cărbuna

ȘPG  Ruseștii Vechi

IET nr. 5 „Regina Maria” , orașul Ialoveni

IET nr.1 „Andrieș” ,orașul Ialoveni

IET Suruceni

IET „Romanița”, satul Gangura

IET ” Prichindel”, satul Mileștii Mici

IET nr.2 „Scufița Roșie”, satul Costești

IET nr.1 ,,Garofița”, satul  Horești

IET nr.2,,Foișor”, satul Puhoi

IET „Poienița”, satul Malcoci

IET nr.1 ,,Andrieș” , satul Costești

IET ,,Albinuța Dâmbovița”,satul Ruseștii Noi

IET „Mărțișor”, satul Bardar

IET,,Viorele”, satul Puhoi

LT.,,Aurel David”, satul Bardar

LT „Ion Suruceanu”, satul Suruceni

L T Ruseștii Noi

ȘP – Gădiniță Pojăreni

ȘP „Ion Creangă”, orașul Ialoveni

LT „Petre Ștefănucă”, orașul Ialoveni

LT „Gheorghe Palade”, satul Puhoi

Gimnaziul Cărbuna

Gimnaziul Văratic

Gimnaziul.,,Grigore Vieru”, orașul Ialoveni

LT Molești

LT” Olimp”, satul Costești

LT „Andrei Vartic”, orașul Ialoveni

Gimnaziul „M.Eminescu”, satul Ulmu

LT „Ion Pelivan” , satul Răzeni

Gimnaziul Malcoci

Gimnaziul Gangura.

Mulțumim educatorilor, învățătorilor, profesorilor pentru  valorificarea folclorului național, pentru selectare profesionistă a melodiilor, dansurilor, pentru dedicație, profesionalism, atitudine civică.

Datorită distinșilor dascăli, valorile naționale și culturale sunt promovate și eternizate.

Articole Recente