Festivalul raional de muzică și dans „Alb și roșu fac o floare” este un eveniment de debut, de cultură, sub egida DGE Ialoveni și a Consiliului Raional Ialoveni. Din aceste considerente, scena Casei de Cultură „Andrei Ungureanu”din orașul Ialoveni , pe parcursul zilelor de 14-15 martie 2023 , s-a transformat instant într-un tărâm al creației și harului artistic, găzduind copii din instituțiile de educație timpurie și elevi din învățământul primar. Participanții la festival, educatorii, învățătorii, profesorii, managerii au fost salutați de domnul Mihail Silistraru, președintele raionului Ialoveni și de domnul Ion Scutaru, șef DGE Ialoveni, care au menționat importanța evoluării în cadrul acestui eveniment a tandemului instituție preșcolară/ instituție școlară. Pezentatorii festivalului au fost doamna Oxana Nataluha, specialist principal DGE Ialoveni, domnul Victor Pletosu, specialist Secția cultură, consiliul raional Ialoveni, doamna Victoria Herța, specialist principal DGE Ialoveni. Dumnealor au actualizat originea și importanța tradiției de mărțișor , au specificat conotația triumfului primăverii asupra iernii , au subliniat că „ firul alb e prosperitate, iar firul roșu – sănătate”, au comentat simbolistica mărțișorului – mărgăritar al spiritualității românești.
Solista orchestrei de muzică populară „Porumbița” , doamna Viorica Damaschin, a dat tonul muzical al spectacolului cu un cântec dedicat celor două fire, alb și roșu, împletite măiestrit.
Ținem să subliniem că, pentru a valoriza obiectiv și echitabil tinerele talente, festivalul s-a desfășurat pe două categorii de vârstă: preșcolară și școlară. Pasionații de muzică populară, instrumentală, ușoară , de dans popular și modern au avut șansa de a evolua individual sau în grup, prezentând un colaj spectaculos de creații inedite, cu prilejul mărțișorului – tradiție seculară a poporului român de a confecționa și a purta mărțișoare.
Obiectivele festivalului s-au axat pe valorificarea și promovarea diverselor genuri ale muzicii și artei coregrafice, pe educarea simțului estetic prin intermediul muzicii și dansului, pe formarea aptitudinilor artistice, pe facilitarea schimbului de experiență și a parteneriatului cultural între instituțiile de învățământ preuniversitar din raionul Ialoveni.
La festival au participat reprezentanți/ colective din 23 grădinițe, 17 școli primare/ gimnazii/ licee , Corul mic al Școlii de Arte din orașul Ialoveni, colectivul „Mugurașii” de la CCC Ialoveni.
Tuturor participanților la festival li s-au decernat trofee , li s-au oferit carduri pentru procurarea jucăriilor și cărților.
DGE Ialoveni își exprimă gratitudinea pentru susținerea festivalului din partea Consiliului Raional Ialoveni, apreciază la maximum instituțiile care au participat la acest eveniment și ține să le menționeze aici:
IET „Stejărel”,satul Ulmu
IET,,Licurici”, satul Bardar
IET „Albinuța”, satul Dănceni
IET Ghiocel, satul Țipala
IET nr.1 ,,Lăcrămioară”, satul Puhoi
IET nr.3 „Lastarel”, Ialoveni
IET nr..5, „Alunelul”, satul Costeşti
IET „Romanița”, satul Bălțați
IET,,Scufița Roșie”, satul Cărbuna
ȘPG Ruseștii Vechi
IET nr. 5 „Regina Maria” , orașul Ialoveni
IET nr.1 „Andrieș” ,orașul Ialoveni
IET Suruceni
IET „Romanița”, satul Gangura
IET ” Prichindel”, satul Mileștii Mici
IET nr.2 „Scufița Roșie”, satul Costești
IET nr.1 ,,Garofița”, satul Horești
IET nr.2,,Foișor”, satul Puhoi
IET „Poienița”, satul Malcoci
IET nr.1 ,,Andrieș” , satul Costești
IET ,,Albinuța Dâmbovița”,satul Ruseștii Noi
IET „Mărțișor”, satul Bardar
IET,,Viorele”, satul Puhoi
LT.,,Aurel David”, satul Bardar
LT „Ion Suruceanu”, satul Suruceni
L T Ruseștii Noi
ȘP – Gădiniță Pojăreni
ȘP „Ion Creangă”, orașul Ialoveni
LT „Petre Ștefănucă”, orașul Ialoveni
LT „Gheorghe Palade”, satul Puhoi
Gimnaziul Cărbuna
Gimnaziul Văratic
Gimnaziul.,,Grigore Vieru”, orașul Ialoveni
LT Molești
LT” Olimp”, satul Costești
LT „Andrei Vartic”, orașul Ialoveni
Gimnaziul „M.Eminescu”, satul Ulmu
LT „Ion Pelivan” , satul Răzeni
Gimnaziul Malcoci
Gimnaziul Gangura.
Mulțumim educatorilor, învățătorilor, profesorilor pentru valorificarea folclorului național, pentru selectare profesionistă a melodiilor, dansurilor, pentru dedicație, profesionalism, atitudine civică.
Datorită distinșilor dascăli, valorile naționale și culturale sunt promovate și eternizate.