La 05 noiembrie 2022, începând cu ora 13.00, în incinta Casei Raionale de Cultură din Ialoveni a avut loc un eveniment excepțional – Povestea Încoronării de la Alba Iulia – prezentată de un grup amatori de artă și istorie din orașul Alba Iulia, România. Festivitatea a început cu alocuțiunea Președintelui raionului Ialoveni, domnul Mihail Silistraru, care a menționat importanța evenimentului Încoronării în plan național și internațional. Serbarea a continuat cu un miniconcert prezentat de picii din grădinița „Regina Maria” din Ialoveni, apoi un grup de cadre didactice a interpretat irepetabilul „Cântec de Unire”.
În cadrul spectacolului au fost evocate evenimente care s-au derulat la 15 octombrie 1922 în orașul Alba Iulia: Regele Ferdinand și regina Maria au fost încoronați în cadrul unei ceremonii fastuoase, ca suverani ai României Mari. Locul de încoronare a fost ales la Alba Iulia, pentru că acest oraș amintea de Unirea înfăptuită de Mihai Viteazul la 1600 și de proclamarea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România la 1 decembrie 1918.
Înainte de încoronare, în 1920, a fost organizată o comisie formată din personalități marcante din România: diplomatul Nicolae Titulescu, compozitorul George Enescu, poetul Octavian Goga, viitorul patriarh Miron Cristea, istoricul Nicolae Iorga, inginerul Anghel Saligny etc. Pentru momentul încoronării din 1922 a fost construită Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia, care poartă numele „Catedrala Reîntregirii”. Construirea lăcașului a început în luna martie 1921 și a fost ridicată în doar 10 luni.
Pentru ceremonia menționată mai sus, Regina Maria și regele Ferdinand au venit cu trenul regal de la București în dimineața zilei de 15 octombrie 1922. Au fost întâmpinați la gară de premierul Ionel Brătianu și primarul orașului din Alba Iulia. De la gară, familia regală a plecat în două calești trase de cai până la catedrală, unde erau așteptați de zeci de mii de oameni.
În cadrul ceremoniei de încoronare, regele Ferdinand a primit coroana regală de la președintele Senatului , a ridicat apoi coroana de aur a reginei și i-a pus-o pe cap. În acele momente, miile de oameni aflați în fața catedralei au aplaudat pe fundalul Imnului Național cântat de fanfarele militare. Suveranii României au urcat apoi la un balcon, de unde au salutat oamenii.
Evenimentele care au avut loc acum 100 de ani i-au impresionat pe cei prezenți în sală: maturi, tineri, elevi și eleve de la toate gimnaziile și liceele din raionul Ialoveni.
Festivitatea s-a desfășurat sub egida Consiliului Raional Ialoveni și a Direcției Generale Educație Ialoveni.