Ziua de 07 0ctombrie 2022 a avut o conotație deosebită, prin marcarea festivă a încheierii Caravanei Recunoștinței dedicate pedagogilor din raionul Ialoveni. Casa de cultură din Bardar, un edificiu modern, eliberat de plăgile sovietice, a găzduit activitatea solemnă pentru decernarea diplomelor de merit și concertul impresionant al artiștilor din raion și republică.
Evenimentul a fost organizat de Direcția Generală Educație Ialoveni sub egida Consiliului raional Ialoveni. Oaspeții de onoare au fost domnul Petru Frunză, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, domnul Elic Dlujanschi, reprezentantul Guvernului Republicii Moldova în raionul Ialoveni, domnul Mihail Silistraru, președintele raionului Ialoveni, doamna Galina Tonu, doamna Victoria Marian-Bogos, domnul Andrei Eremia, vicepreședinți ai raionului Ialoveni, poetul Arcadie Suceveanu, ex-președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Preasfinția Sa Ioan, Episcop de Soroca, vicar al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove.
Festivitatea a fost moderată inspirat de domnul Victor Pletosu, specialist la Secția cultură Ialoveni, care, inițial, a invitat Studioul artistic din Dănceni cu un vals măiestrit.
În continuare, în semn de recunoștință și apreciere a activității prodigioase în domeniul învățământului, pentru dedicare, devotament și perseverență în promovarea educației de calitate au fost decernate Diplome de onoare ale Ministerului Educației și Cercetării doamnelor Tatiana Rotari, directorul CCC din Ialoveni, Tatiana Vrăjmaș, directorul Grădiniței de copii nr.5 „Regina Maria” din Ialoveni, Veronica Beliman, profesoară de istorie, LT Zâmbreni, Galina Borta, educatoare la Grădinița nr.1, „Andrieș”, din Costești, Lidia Cotorobai, bibliotecară la LT „Ion Pelivan” din Răzeni.
Meritele cadrelor didactice sunt multe, de aceea Consiliul raional a decernat diplome doamnelor Ana Groza, director adjunct pentru instruire la LT Costești , Angela Șincovici, SAP Ialoveni.
În afară de aceste distincții, au fost acordate Diplome de gradul I din partea Parlamentului Republicii Moldova următoarelor cadre didactice și manageriale: Alexandra Hâncu, director al Școlii primare „Ion Creangă”din Ialoveni, Aliona Baidan, directorul LT „Ion Pelivan” din Răzeni, Lilia Brânză, directorul Gimnaziului „Mitropolit Gurie Grosu” din Nimoreni, Tatiana Movileanu , director adjunct la LT „Mihail Bârcă” din Ialoveni, Valentina Gălescu, profesoară de chimie și biologie la LT „Petre Ștefănucă” din Ialoveni. Magna cum laude, stimate doamne!
Datorită muncii prodigioase a cadrelor didactice, au fost evidențiați doi pedagogi erudiți, dotați, care au participat la Gala Laureaților, organizată anual de MEC. Obiectivul de referință al Galei a fost celebrarea lucrătorilor din domeniul învățământului, recunoașterea meritelor și premierea celor mai bune cadre didactice din republică.. În acest context, subliniem că raionul Ialoveni a obținut rezultate remarcabile în cadrul Concursului „Pedagogul anului”, ediția 2022: premiul II la categoria „Învățătorul anului” decernat doamnei Serițanu Liuba, IP LT „Ion Pelivan”din satul Răzeni, raionul Ialoveni și premiul II la categoria „Educatorul anului” decernat doamnei Guțu Lilia, Grădinița nr. 5 „Regina Maria” din orașul Ialoveni. Aceste rezultate sunt o confirmare a profesionalismului, vocației și a pasiunii pentru activitatea desfășurată de distinsele cadre didactice.
Reprezentantul Guvernului, domnul Elic Dlujanschi a acordat Diplome de onoare ale Guvernului RM doamnei Vera Batin, director adjunct pentru instruire la Gimnaziul Sociteni, domnului Ion Balaur, profesor de chimie și biologie la Gimnaziul „M.Eminescu” din satul Ulmu.
În sală se aflau și tinerii specialiști, care au fost angajați în anul de studii 2022-2023 în instituțiile instructiv-educative din raion. Dânșii au fost inaugurați în rândul cadrelor didactice cu panglica demnității- tricolorul național, au fost felicitați de colegi și oaspeți.
Poetul Arcadie Suceveanu a salutat cordial persoanele prezente la eveniment și a menționat faptul că din anii Renașterii Naționale ține minte participarea cetățenilor din raionul Ialoveni la manifestările pentru Limba Română, Alfabetul latin, demnitate națională românească. Drept urmare, a mulțumit intelectualilor din Ialoveni pentru menținerea flăcării românismului în raion, a apreciat munca asiduă a pedagogilor, a adresat un mesaj tinerilor specialiști, în care a specificat că, „într-o lume dezaxată ca cea actuală”tinerii intelectuali trebuie protejați, remunerați onorabil pentru a fi recâștigată imaginea de intelectual, pentru a educa„ omul din om”, pentru a miza pe emoții, sentimente, pentru a păstra inocența într-o lume robotizată și dură. Maestrul a decernat seturi de carte tinerelor cadre didactice pentru a avea resurse intelectuale veritabile.
Episcopul Ioan a evidențiat evenimentul drept „unul de suflet și pentru suflet” , a menționat evlavia deosebită, pe care o simte la baștina eruditului Ierarh Dionisie Erhan. Cuvintele alese adresate pedagogilor au emoționat asistența: „Mergând, învățați toate neamurile; sunteți discipoli ai bisericii lui Hristos, pentru că școala s-a născut pe prispa bisericii. Fiind discipoli ai bisericii, vă numim apostoli ai educației, pentru că generațiile viitoare depind de dascăli.”
Drept recompensă pentru eforturile dascălilor, orchestra „Porumbița”, sub bagheta dirijorului Ion Condrea, soliștii Viorica Damaschin, Andrei Coțofană, Olga Sava, Mihaela Andrei, Valentin Butucel au interpretat o suită de cântece de voie bună.
Ansamblul coregrafic „Brâuleț” din Dănceni , ansamblul de dansuri populare din LT „Ion Pelivan” din Răzeni au bucurat ochiul și au înălțat spiritul celor prezenți la festivitate prin eleganță, măiestrie, profesionalism, candoare etc.
La finalul festivității, melosul popular al ansamblului „Tălăncuța”(surorile Osoianu) ne-a purtat în lumea Fumosului și ne-a creat o stare de bine pentru mult timp.