O festivitate de amploare s-a desfășurat la 18 noiembrie 2022 în incinta LT „Petre Ștefănucă” din orașul Ialoveni – ediția a III-a a concursului „Petre Ștefănucă. In memoriam.” Genericul activității este pe potriva personalității omagiate: „Tradițiile și obiceiurile populare aduc pacea în norod”.
Evenimentul a început cu alocuțiunea directoarei LT „Petre Ștefănucă”, doamna Vera Balan, prin intermediul evocării celor mai importante momente din viața acestei personalități notorii a Basarabiei, care a studiat la București, dar a revenit în Basarabia pentru a ridica nivelul de cultură și instruire a populației din această parte a vechii Moldove. Drept urmare, a înființat o structură modernă de cercetare științifică.
În anul 1939 a fost concentrat în armata română, iar în 1940 a venit în Basarabia , cu două zile înainte de anexarea acesteia de URSS. A fost angajat la Institutul de Istorie, Economie, Limbă și literatură, dar a intrat în polemici cu administrația instituției, deoarece el pleda pentru păstrarea alfabetului latin și a denumirii corecte a limbii noastre – Limba Română. În consecință, a fost arestat, acuzat de naționalism, i s-a pronunțat sentința finală: 10 ani de închisoare într-o colonie pentru deținuți politici din RASS Tătară, unde s-a îmbolnăvit și a murit.
În pofida tragicului destin , Petre Ștefănucă nu este uitat de elevii și profesorii din Ialoveni, care îi continuă cauza patriotică inclusiv prin proiectele prezentate pentru concurs la secțiunile: produs artistico-plastic, produs digital video, produs proză, originalitate.
După discursul dnei Balan, a luat cuvântul domnul Sergiu Musteață, doctor în Istorie, președintele juriului, care a menționat că , datorită profesorilor și elevilor din raionul Ialoveni, concursul „Petre Ștefănucă” este la a III-a ediție. Distinsul profesor a menționat că jurații au ținut cont de regulile concursului,de abilitățile artistice, de competențele științifice ale elevilor.
Participanții la concurs, profesorii , managerii au fost salutați și apreciați de Președintele raionului Ialoveni, domnul Mihail Silistraru, care a subliniat faptul că P.Ștefănucă a avut o viață scurtă, dar prolifică și memorabilă, de aceea astăzi putem cerceta cărțile elaborate de basarabeanul martir.
Diplomele pentru locurile I, II, III, mențiunile au fost decernate de Președintele asociației „Agape”, dl Ioan Bocăneală, de doctorul în Istorie, dl Sergiu Musteață, de reprezentanta Primăriei Ialoveni, dna Aurelia Muntean.
Șeful DGE Ialoveni , domnul Ion Scutaru, a elucidat importanța folcloristului, lingvistului, patriotului P.Ștefănucă, supranumit pilon al rezistenței la toate turbulențele sociale, a reliefat momente din viața personalității omagiate, apoi, împreună cu Șefa Secției Comunicare și Relații cu Publicul, DGE Ialoveni, dna Oxana Gherman, au decernat Premiul Mare elevei Maria Cîrlan din LT Ruseștii Noi, coordonator de proiect – dna Maria Panfil.
Toți participanții la concurs au primit seturi de cărți valoroase, lecturarea cărora va spori inteligența și creativitatea beneficiarilor.
După partea I a evenimentului, a urmat cea de-a doua: spectacol de tradiții, obiceiuri, cântece folclorice specifice raionului Ialoveni, menționate și în cărțile lui Petre Ștefănucă.
În finalul activității, a evoluat invitatul special, interpretul Tudor Ungureanu, conducătorul artistic al formației „Ștefan Vodă” din satul Căpriana, raionul Strășeni, care a interpretat un florilegiu de melodii patriotice .