La 17 martie 2023, în incinta LT „Petre Ștefănucă” din orașul Ialoveni, s-a desfășurat seminarul raional la disciplina Limba și literatura română.
Subiectul seminarului este explorat și actual continuu – „Receptarea și interpretarea textului literar. Aspecte metodologice”; dat fiind aceasta, a intrigat cadrele didactice și le-a motivat să participe cu entuziasm și receptivitate în cadrul evenimentului.
În debutul activității a luat cuvântul domnul Ion Scutaru, șef DGE Ialoveni, care a apreciat activitatea catedrei de LLR din raionul Ialoveni pentru formare continuă prolifică, pentru profesionalism în cadrul orelor de LLR, pentru prestație la concursurile de diferit nivel.
Organizatoarea și moderatoarea activității a fost doamna Oxana Gherman, șef Secție comunicare și relații cu publicul DGE Ialoveni, care a oferit un suport metodic fiecărui profesor participant la întrunire, a menționat importanța subiectului abordat pentru procesul instructiv-educativ.
Seminarul a continuat cu o comunicare ținută de doamna Tamara Tonu, formator național, coautor al Curriculumului disciplinar la limba și literatura română (gimnaziu), șef secție Direcția învățământ general, ANACEC, care a expus esența probei „Prezentarea produsului educațional în cadrul procesului de atestare la limba și literatura română”, a trecut în revistă „Auxiliarul didactic „Limba și literatura română. Evaluări sumative. Teste scrise. Probe orale. Lucrări practice, pentru clasa a VI-a”.
La eveniment a participat și domnul Constantin Șchiopu, doctor habilitat, profesor universitar, autor a circa 200 articole științifice și de critică literară, care a inițiat o discuție profesionistă despre metodele de predare a literaturii române, a recurs la diverse tehnici interactive pentru a pune în valoare textul literar, a elucidat subiectul „Textul literar – comprehensiune și receptare: repere teoretice și aplicații practice”. Auxiliarul didactic elaborat de dl Șchiopu „Opera literară: receptare și interpretare” a interesat profesorii prezenți la seminar , deoarece este un suport metodic deosebit de valoros pentru cadrele didactice inovatoare, care preferă „perfecționarea și rafinarea permanentă a simțurilor”.
DGE Ialoveni apreciază activitatea metodică desfășurată pe parcursul întrunirii și subliniază necesitatea aplicării cunoștințelor, competențelor întru apropierea tinerelor generații de operele formatoare de personalitate.