Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Call
Telefon: 0268 22 198

Seminar raional pentru cadrele didactice care predau  limba franceză

Ziua de 19 octombrie 2022 a fost memorabilă pentru profesorii de limba franceză din raionul Ialoveni, deoarece în incinta IP Liceul Teoretic „Andrei Vartic” din Ialoveni  s-a desfășurat seminarul raional pentru cadrele didactice,  care predau  limba franceză. Tematica  activității formative  a fost sugestivă: „Exploitation pédagogique   d’un   roman   français   en   classe   de   FLE”.

In calitate de oaspete si facilitator al seminarului  a fost  domnul Thomas Renaud, membru al proiectului „Francophonie et  Solidarité en Moldavie”.

În cadrul seminarului, a fost prezentat proiectul „ Idiss”  și etapele de desfășurare ale acestuia , un proiect eponim cu romanul propus ca sursă de studiu.

A fost selectat acest roman, deoarece autorul are legături directe cu țara noastră :  Robert Badinter  povestește istoria vieții bunicăi  sale,  născută în Basarabia, la Briceni.

Profesorul Thomas Renaud a prezentat, succint,  date biografice despre autor și a accentuat legătura și relevanța romanului pentru țara noastră.

Romanul a servit drept reper atât pentru profesorii și elevii din unele licee, colegii din Republica Moldova, cât și pentru studenții de la Universitatea „A.Russo” din Bălți. Persoanele implicate  au  elaborat numeroase tehnici și fișe didactice  pentru fiecare capitol : comentarea imaginilor, comprehensiune orală, vocabular, gramatică, aranjare în ordine a ideilor, secvențe audio și video, interviuri, chestionare și jocuri, o gamă largă de exerciții H5P. Unele din ele au fost utilizate de  profesori în cadrul seminarului. Acestea, cu siguranță,  pot fi folosite în cadrul lecțiilor de limbă franceză pentru a spori  înțelegerea romanului  și a crește motivația și dorința elevilor pentru lectură .

În afară de aceasta, profesorilor li s-a oferit posibilitatea de a colabora la proiecte organizate de

„ Solidarité Laïque”, pentru a beneficia de avantajele oferite prin parteneriatele educaționale : vizite și sejururi în Franța , îmbogățirea vocabularului, facilitarea exprimării orale, descoperirea civilizației franceze, familiarizarea cu metodele FLE în practica pedagogică etc.

Direcția Generală Educație Ialoveni își exprimă recunoștința față de administrația Liceului Teoretic „Andrei Vartic” din Ialoveni  pentru implicare în organizarea eficientă a seminarului

Articole Recente