Astăzi, la 24 ianuarie 2024, în incinta Liceului Teoretic ,,Olimp”, Costești, a avut loc seminarul teoretico-practic cu tema ,,Abordări pedagogice moderne la disciplina Geografie în contextul STEM/STE(A)M”, la care au participat 30 de profesori de geografie, din instituțiile de învățământ școlar din localitate.
Evenimentul a avut drept scop principal completarea şi structurarea experienței și profesionalismului georafilor cu repere de elaborare şi aplicare a paradigmei STEM în activitățile didactice.
Cuvântul de deschidere al seminarului a fost înobilat de prezența domnului Ion Scutaru, șef DGE Ialoveni, și a invitaților speciali: Doamna Serafima Roșcovan, lector universitar, președintele Societății de Geografie ”Gheorghe Năstase” din Republica Moldova, și doamna Elena Prunici, profesor de geografie, Liceul Republican Sportiv, mun. Chișinău.
Activitatea a fost coordonată de către doamnele Curecheru Svetlana, specialist principal, DGE pentru disciplina Geografie și Melnic Vera, profesoară de geografie și biologie, LT ,,Olimp’’, Costești.
În cadrul lecției publice desfășurate în clasa a VIII-a, cu tema ,,Caracteristica vegetației”, au fost împărtășite aspecte teoretico-practice importante din experiența doamnei Vera Melnic, profesoară de geografie și biologie, LT ,,Olimp’’, Costești, fiecare semnificând valențele formative ale educației prin Geografie.
Cu viu interes participanții au urmărit prezentările autentice ale mai multor antreprenori și personalități marcante din localitate: dnul Ionaș Ilie, primar al s. Costești, dna Parascovia Carp, autoare a cărții ,,Istoria satului Costești’’ , dnul Rusu Anatolie, antreprenor APIFERA SRL, dnul Negru Ion, director SRL FRIGOCONS, dnul Diaconu Alexei, director SRL BERE COSTEȘTI, dna Postică Cristina, SRL HOME DECOR, dnul SAVA MIHAI, Fondator al Cramei ,,Mihai Sava’’, dna Bivol Parascovia, director SRL OXMARPAN, a căror prezentări au constituit un exemplu elocvent pentru realizarea aplicației practice în clasa a IX-a, intitulată ,,Caracterizarea unei întreprinderi economice din localitatea natală”.
Seminarul teoretico-practic fost o activitate valoroasă, în care s-au perindat studii geografice complexe, cercetări ample multidimensionale, experiențe didactice performante, toate contribuind la realizarea strategiei de dezvoltare durabilă a sistemului educațional.
Direcția Genereală Educație Ialoveni aduce mulțumiri cordiale atât administrației instituției, pentru organizarea unui eveniment magistral în lumea Geografiei, îmbinat armonios cu alte științe, cât și dnei profesoare Melnic Vera, pentru munca substanțială depusă în cadrul comunității de geografi și pentru dedicația manifestată în viața școlii prin educația geografică și ecologică.